Képzőművészeti alkotások megrendelésre  -  szobrok, karikatúrák, grafikák

Get Adobe Flash player

KapcsolatPap Csaba:

Cím: 

  3518 Miskolc, Bellervölgy 11.


Adószám:

  


Tel.:

  +36 20 / 235-38-58

E-mail:

  pap@csabart.hu


Impresszió - Akt-uális

 

             Az összeállított anyag eredetét tekintve néhány vázlattal kezdődött. Tanulmányrajzokkal, melyeknek kezdetben nem tulajdonítottam semmilyen jelentőséget. Aztán mikor megmutattam ismerőseimnek, meglepődve tapasztaltam, mennyire különböző reakciókat váltanak ki az aktok. Ezek a különbözőségek két vonalon mozognak. Egyik a szépség skálája, másik a számomra észrevétlen erotikus hangvétel erőssége. Mivel tanárként, munkámban főleg kamaszokkal foglalkozom, örök téma az önmeghatározásban a szépség definíciója, illetve az öltözködés vizuális üzeneteinek más-más felfogása. Ezek a gondolatok, kérdések indították bennem a téma bővebb kifejtését. Igyekeztem a képeimet az említett két különböző aspektus kibontásának szolgálatába állítani.

             A következő megállapításokat tudom felsorolni a kiállítás üzenetei közt:

Az akt, mint látvány sokkal több erotikus üzenettel él a nem képzőművész embereknek, mint gondolnánk. Ezzel szemben a divat nemi részletek kihívó kiemelését, vagy a férfi és női attribútumok összekeveredését nem vesszük eléggé észre. Ezt elkönyvelem a megszokottság, állandósult jelenlét számlájára. Ahogy a nőgyógyásznak nem jelent többet egy vizsgálat a diagnózisnál, úgy a képzőművész az emberi szépség keresésénél nem érdeklődik a szexualitás megszólaltatásában. Nem hinném, hogy Krisztus keresztáldozatának megformálásánál szerepet játszhat a nemiség, pedig állig felöltözve még egy korpuszt sem láthattunk. Viszont az állandó televíziózás és globalizált vizualitás elnyomta a fiatalokban az egészséges kritikát a divattal szemben. Természetesen itt csak a szélsőségekről beszélek, amik viszont már elkerülik a figyelmünket, mert megszoktuk, mint a művész a meztelenség ábrázolását.

          A másik érdekesség, a korosztályok és kulturális háttér adta más-más látásmód. Mondhatnám, generációs különbség és lokális különbség. A generációs váltás ebben a témában megállapításom szerint 25- 35 év. Ez alatt az emberek kevésbé prűdek, sokkal kevesebbet jelent egy fedetlen intim testrész, mint az idősebbeknek. A tévében mindennapos a nők meztelensége. Nincs nap, hogy pár erotikusan ábrázolt modellt ne láthatnánk. És valóban szándékosan erotikusan ábrázolva, olyan vizuális üzenetekkel, amik nem a szépséget, hanem a szexualitást domborítják ki. A testi szépség ki lett szolgáltatva, természetesé vált a szemérmetlenség. Azt hiszem, ez a korosztálykülönbség a rendszerváltás következménye. Furcsán hangzik, igaz. A váltás előtt a központi propaganda azért vigyázott a médiában szereplő meztelenséggel. Szinte csak művészfilmekben találkozhattunk meztelenséggel, ott is inkább sejtetve, mint frontálisan, erőszakosan feltárva. Ez egy másik szélsősége a témának. A nyolcvanas években pornót nyugatról lehetett szerezni és nem egyszerűen.  A hétköznapok embereinek ez nem szerepelt a mindennapjaiban. Ezzel szemben ma a hatéves gyerek esténkét 25-30 fedetlen kebellel találkozhat a nívótlan hatásvadász esti műsorokban. Számára ez már természetesebb, mint a nőgyógyásznak a … . A lokális különbség az országok, falu-város közötti felfogásbeli különbség. Magától adódik az emberek látásmódjában.

            Kiállításomban mindenek előtt a szépség keresését tűztem ki célul, amiben nem volt nehéz dolgom. Az emberi test önmagában szép. Az ábrázolás adja a nehézségét. Másodsorban célom, az erotikus és erotikátlan témák határvonalán való táncolás. Néha szándékosan átlépve a határt, játszom az üzenettel. Hogy kinek mi jelent a "már"-on túlit, vagy a "még"-en innenit, azt mindenki döntse el maga. Az anyagot, költségei miatt, 5 év alatt állítottam össze. Ennek köszönhetően viszont eléggé összeértett, és tudtam figyelni az igényes kivitelezésre. Láthatjuk, hogy minden rosszban van valami jó, hogyan szolgálja a pénztelenség az érettséget. Ez viszont már egy másik beszélgetés témája.


               Mindenkinek jó szórakozást, vizuális gazdagodást kívánok!

                                                                                       


                                                                        << Vissza ide: Akt-uális >>

 Pap Csaba     -     Tel.:  06 20 / 235-38-58     -     E-mail:  pap@csabart.hu  


További képzőművészeti alkotások és arculattervezési munkák itt!


Copyright © 2012. Minden jog fenntartva. 
Pap Csaba - Képzőművészeti alkotások megrendelésre - Szobrok, szobor ajándékba, köztéri szobor készítés, köztéri szobor rendelés, karikatúra ajándékba, karikatúra rendelés, festmény ajándékba, grafikák, aktok, akt rendelés, emlékmű készítés, emlékmű rendelés, kiállítás, kiállítás Beregszászban